Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Marcel Mirea: "Sătmărenii vin la teatru ca la doctor"
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 14 Aprilie 2010

Veteranul Teatrului de Nord Satu Mare a jucat în peste 15.000 de spectacole. "Un palmares greu de atins" - spune maestrul Marcel Mirea, care „mănâncă teatru pe pâine”. La cei 65 de ani ai săi, mai are multe de spus. Vorba sa, a fi actor e o vocaţie, nu o meserie, o faci până la sfârşitul vieţii.

 

Deşi ar putea să se bucure de pensie şi să savureze viaţa mai mult ca oricând, a ales să fie în continuare în lumina reflectoarelor. Îi place să fie pe scenă, o face de peste 45 de ani.

 

Cel care a avut 280 de roluri jucate în viaţa teatrală este "tăticul actorilor". Nu doar că este cel mai în vârstă, dar este singurul de la Teatrul de Nord care a prins majoritatea generaţiilor de dinainte şi după "89. Cei tineri îi spun "maestre" şi nu ezită să-i ceară sfaturi ori de câte ori au nevoie.

 

Marcel Mirea a fost "adoptat" de Satu Mare, el fiind originar din Sibiu, unde a jucat primele spectacole. "Veteranul" Teatrului de Nord are în spate 36 de ani jucaţi în faţa publicului sătmărean, însă autorităţile nu s-au gândit însă să-l facă cetăţean de onoare. "Nu e timpul pierdut" - glumeşte actorul, care a primit totuşi din partea Consiliului Judeţean un premiu în anul 2007.

 

Sătmărenii sunt mari consumatori de teatru, iar sala plină de la spectacole reprezintă "adevăratul premiu" pentru un actor. Şi aplauzele de la final. Marcel Mirea vede publicul din Satu Mare ca fiind unul la care comedia are priză: "Le place să râdă, să se relaxeze. Ei vin la teatru ca la un doctor. Stau, se liniştesc, uită de probleme. E bine să te simţi bine" - filozofează maestrul şcolit la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai" Cluj.

 

A făcut şi teatru de stradă la Deva, a ajuns chiar şi la celebrul Teatru Tănase de la Bucureşti, iar din "74 încântă publicul din Satu Mare. A jucat rolul tatălui în "Taţi şi fii" sau pe Stalin în "Master Class", dar spune că niciodată nu a fost "prins" de personaj şi după spectacol. Fie că a fost dramă sau comedie, şi-a dat jos "masca" imediat după ce cortina a căzut.
 

 

Este distribuit în continuare în spectacolele Teatrului de Nord, însă, în opinia sa, viaţa de artist nu e răsplătită aşa cum ar trebui. "Din păcate, sunt mulţi care trăiesc de pe o zi pe alta, chiar dacă au făcut istorie la vremea lor. Îi uităm prea repede. Degeaba le ridici o statuie după ce nu mai sunt" - afirmă actorul.
 

 

Nu a fost tentat niciodată să joace într-un film, considerând că cinematografia îţi pune totul pe tavă. Ar fi prea uşor pentru el. "Teatrul este fundamental. Cinematografia se bazează pe un scenariu, unde totul este pregătit. Noi avem dreptul să alegem. Trebuie să alegi repertoriul şi distribuţia. Asta face teatrul mai atractiv" - povesteşte Marcel Mirea.

1842 vizite
Distribuie pe